Verschillende knopen

Front wrap cross carry met geweven doek

Deze knoop kan je vanaf de geboorte gebruiken. Hierbij zit je baby op de voorkant van je lichaam. Zijn hoofdje rust op je borstkas. Met een geweven doek kan je jou kind dragen tot zo’n 18 kilo.

 

Front wrap cross carry met rekbare doek

Een rekbare doek is aan te raden voor pasgeboren baby’s en kindjes tot zo’n 7 kilo. Wanneer je kindje zwaarder is zal deze doek te weinig ondersteuning bieden. De rekbare doek heeft als voordeel dat je de doek helemaal op voorhand kan voorbereiden.

 

Back wrap cross carry met geweven doek

Veel ouders wagen zich niet aan deze knoop. Toch is dit handig om aan te leren, want je hebt wat meer bewegingsvrijheid dan wanneer je jou kind vooraan draagt. Het lijkt gevaarlijk om je kind over je schouder te slingeren, maar wanneer je het goed aanleert kan het niet fout gaan. Deze knoop is enkel geschikt voor geweven doeken.

Double Hammock (rugdragen)

Deze knooptechniek kan je gebruiken voor kinderen die al goed kunnen zitten en niet veel ondersteuning meer nodig hebben voor het hoofdje.

Zijwaartse schuif knoop met geweven doek (maat 3)

Hier draag je jou kind meer op je heup. De doek is gespannen over 1 schouder. Het voordeel hiervan is dat je de hoogte waarop je kind zit kan veranderen.

 

Zijwaartse knoop met geweven doek (maat 3)

De knoop zit achteraan op je rug en de baby zit op je heup of meer vooraan. Deze knoop kan handig zijn wanneer je jou kind voor een korte periode moet dragen. Bv. Eventje in en uit de winkel.

Zijwaartse knoop met geweven doek (maat 6)

Dit is een stevige knoop die ideaal is voor pasgeboren baby's of heel erg kleine baby's. Je kan de baby afwisselend dragen op linker en rechter heup.

Ring Sling

De ring sling is een korte geweven doek met 2 ringen aan het uiteinde. Met deze doek kan je zijwaarts knopen. Het is hetzelfde systeem zoals met de schuif knoop.

 

Mei Tai

De Mei Tai is een Aziatisch geïnspireerde symmetrische draagdoek. Je kan er mee rug en buikdragen.

 

Soft Structure Carrier (SSC)

Er zijn heel wat verschillende soorten SSC’s op de markt te verkrijgen. Ieder heeft zo zijn voorkeur met wat hij het liefst draagt. Ik maak onderscheid in het aantal gespen die aan de drager zitten. Je hebt systemen waar er 1 gesp aan zit die je moet aanpassen aan je lichaamsbouw (Tula, Ergobaby,..). Daarnaast heb je systemen waar er 2 gespen aanzitten en je hebt nog een derde categorie met meerdere gespen. Wanneer je een draagzak kiest moet je altijd kijken of deze ergonomisch zijn, want sommige merken noemen zich ergonomisch maar zijn dit niet! Belangrijk om na te gaan is te kijken of je kind ondersteund wordt van knie tot knie en of er geen verharde achterwand is.